De Gentse Weerkring

De Gentse Weerkring werd vermoedelijk in 1642 opgericht door een zekere Joseph Desmedt. Door de eeuwen heen groepeerde ze een bonte verzameling weeramateurs uit de Arteveldestad en de ruime omgeving. Tot op de dag van vandaag komt de Weerkring op geregelde tijdstippen samen. Officieel ter bespreking van de weerkaarten en andere meteorologische (rand)verschijnselen. Volgens kwatongen ook om één of meerdere streekbiertjes soldaat te maken. Maar daarvoor zijn het dus kwatongen.

donderdag, november 29, 2007

Superstorm? Niets nieuws onder de zon!

Ik kwam toevallig in het archief dit artikel tegen uit de Gentsche Bazuin van 18 november 1655:

Mogelijke Superbarst verdeelt geografen

De Superbarst die de Britse zon-observator Pearce Cobain voor volgende week aankondigt, blijft voor beroering zorgen onder geografen. "Absolute nonsens en onverantwoorde paniekzaaierij", zo stellen medewerkers van het Koninklijk Nederlands Geografisch Instituut (KNGI). Zij krijgen op hun beurt de wind van voren van Simon Rozenblad, wetenschappelijk medewerker bij het veelgelezen maandblad Elzever.



Pearce Cobain en Rozenblad zijn beiden bekende bol-sceptici. Ze weigeren halsstarrig te geloven dat de Aarde rond is. "De Aarde rond? Dat gelooft u zelf toch niet! Heeft u toevallig, in tegenstelling tot de heren ambtenaren van het KNGI, wél al eens naar buiten gekeken? U ziet dan toch meteen dat de Aarde zo plat is als een speculaaskoek. Maar ja, de onderzoekers van de blauwe bol-maffia, die hebben er natuurlijk belang bij om te beweren dat de Aarde rond is. Zij worden dik betaald voor hun onderzoekjes die de zogenaamde bolvorm van onze Aarde moeten aantonen. Ziet u ze al tot de conclusie komen dat de Aarde toch gewoon plat is? Dan zijn ze hun goedbetaalde baantje kwijt", schreef Rozenblad nog in zijn Elzever-bijdrage van februari 1654.



Rozenblad is populair bij een groot deel van de bevolking, maar krijgt weinig of geen bijval van de Nederlandse wetenschappers. Nu heeft hij een medestander gevonden in de Britse zon-observator Pearce Cobain. Ook hij is ervan overtuigd dat de Aarde plat is. Hij beweert ook dat hij aardbevingen en –verschuivingen maanden op voorhand kan voorspellen, aan de hand van cycli in de vijftig jaar geleden ontdekte zonnevlekken. Hij waarschuwde begin dit jaar al dat in november een plots toenemende zonne-activiteit met een zekerheid van 90 procent een Superbarst zal veroorzaken, waardoor een deel van de aardschijf kan afbrokkelen. Hoogst waarschijnlijk gebeurt dat in de Noordzee en ook de Nederlandse kust zou gevaar lopen.



Cobain weigert om zijn methodiek toe te lichten en maakt zijn verwachtingen normaal gezien niet openbaar. Ze zijn wel te koop (vijftig daalders voor een jaarabonnement). Deze keer wil hij een uitzondering maken. "De bevolking moet gewaarschuwd worden", verduidelijkt hij. "De klassieke geografen zullen deze Superbarst niet zien aankomen. Tot minder dan 24 uur op voorhand zullen zij de barst blijven onderschatten, zodat het publiek niet tijdig gewaarschuwd zal worden via de traditionele barstberichten, zoals die verschijnen in dagbladen of worden omgeroepen op de pui van het stadhuis."



In Nederland ontstond beroering nadat de populaire geograaf Paul Pietersma het bericht van de Superbarst in zijn veelgelezen wekelijkse strooibrief had overgenomen. "Niet dat ik er zelf in geloof hoor", zei Pietersma. "Maar ik wil het bericht toch meegeven zodat de Nederlandse bevolking voorbereid is voor het geval de Superbarst er toch zou komen. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat argeloze Nederlanders voor de kust van Cadzand, Scheveningen of Den Helder nietsvermoedend van de Aarde donderen."

Het KNGI reageerde prompt. Ze noemden de berichtgeving van Pearce Cobain en Pietersma onverantwoorde paniekzaaierij en totaal onwetenschappelijk. "Grappig. Typisch voor de ambtenaren-mentaliteit van de wetenschappers van het KNGI", schrijft Rozenblad vandaag in zijn nieuwe bijdrage in Elzever. "Vanachter hun bureautje zeggen dat er niets aan de hand is en ondertussen maar het geld uit onze zakken kloppen voor hun onderzoekjes. Mocht u de komende week barstjes zien opduiken in uw tuin, of vanop het strand van Scheveningen het zeewater plots zien wegstromen over de rand van de aardschijf, denkt u dan svp nog even terug aan die uitspraak van het KNGI? Het kan niet en het is onwetenschappelijk."



(eigen berichtgeving)