De Gentse Weerkring

De Gentse Weerkring werd vermoedelijk in 1642 opgericht door een zekere Joseph Desmedt. Door de eeuwen heen groepeerde ze een bonte verzameling weeramateurs uit de Arteveldestad en de ruime omgeving. Tot op de dag van vandaag komt de Weerkring op geregelde tijdstippen samen. Officieel ter bespreking van de weerkaarten en andere meteorologische (rand)verschijnselen. Volgens kwatongen ook om één of meerdere streekbiertjes soldaat te maken. Maar daarvoor zijn het dus kwatongen.

vrijdag, september 01, 2006

Meer nieuws over Pieter Stockholm

Inmiddels hebben wij ons wat verder verdiept in de figuur van de Nederlandse pottenbakker Pieter Stockholm, die zich al snel na zijn aankomst kortweg Pieter Stock liet noemen.
Zijn atelier annex woning was gevestigd in een bijgebouw van het Gerard De Duivelsteen. Het maakt meteen duidelijk hoe men in die tijd tegen weeramateurs aankeek: in het Duivelsteen zelf waren krankzinnigen ondergebracht.
Uit brieven van Pieter Stock blijkt dat hij geregeld over de vloer kwam in een herberg met de naam 't Lijntje, waar hij in contact kwam met andere weeramateurs. Dit doet ons vermoeden dat dit Lijntje in de omgeving van het Duivelsteen gelegen moet zijn. Nader onderzoek moet dit echter nog bevestigen.